Lage rugpijn, wat te doen?

Wat is lage rugpijn?

Bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt, het schiet in de lage rug en we kunnen ons niet meer goed voort bewegen. Dit is natuurlijk extreem vervelend, maar wat is lage rugpijn nou eigenlijk?
Er zijn 2 soorten lage rugpijn, namelijk: specifieke lage rugpijn en a-specifieke lage rugpijn.

Onder specifieke lage rugpijn wordt bedoeld dat er een daadwerkelijk zichtbare afwijkingen zijn in de rug. Deze afwijkingen kunnen in het ziekenhuis gezien worden door middel van bijvoorbeeld rontgenfoto’s of een MRI. Op deze beeldvormende testen valt dan te zien dat er sprake is van schade, denk hierbij aan een hernia, gebroken wervel, of artrose.

A-specifieke lage rugpijn betekent dat er op beeldvormende testen, zoals een Rontgenfoto of MRI, geen duidelijke afwijkingen te zien zijn. Het betekent NIET dat er geen klachten kunnen zijn. Echter is de oorzaak niet zichtbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pijnlijke spieren.
A-specifieke lage rugpijn komt veel vaker voor dan de specifieke variant.

Komt het vaak voor?

Lage rugpijn is een van de meest geziene reden van klachten binnen de fysiotherapiepraktijken. Ook ziet de huisarts vaak mensen op het spreekuur met lage rugpijn. Heel veel mensen, van verschillende leeftijden, kunnen te maken krijgen met lage rugpijn. Wetenschap laat wel zien dat de leeftijdsgroep 40-80 jaar het hoogste scoort. Het is zelfs het meest voorkomende type van chronische pijn!! Er is zelf onderzoek gedaan in 2019 dat van de wereldbevolking 7% lage rugpijn heeft. Dit betekent meer dan een half biljoen mensen.

Over het algemeen krijgen de meeste mensen in het leven wel een of meerdere keren te maken met lage rugpijn. Echter zien we het vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen.

Hoe ontstaat lage rugpijn?

Lage rugpijn bestaat niet altijd op de dezelfde manier, dit is voornamelijk afhankelijk over welke vorm van rugpijn het gaat. Denk hierbij aan de Hernia, deze ontstaat meestal geleidelijk door de soort belasting die we geven aan de rug, werkhouding, lengte en verschillende factoren. Maar een a-specifieke lage rugpijn kan ontstaan door bijvoorbeeld zwaar te tillen waardoor er pijnlijke spieren ontstaan. Dit ontstaat dus mogelijk op een hele andere manier. Het is dus belangrijk goed uit te vinden welke vorm van rugpijn u heeft. Het is raadzaam om hier de hulp van een gespecialiseerd fysiotherapeut (Manueel therapeut) of een arts te raadplegen.

Er zijn verschillende algemene factoren bekend in de wetenschap die gerelateerd zijn aan het ontstaan van lage rugpijn. Het wordt ook wel multifactorieel genoemd, oftewel, het heeft met meerdere factoren te maken. Denk hierbij aan biologische, psychologische en sociale factoren. Ook zullen andere aandoeningen een rol spelen in het ontwikkelen van rugpijn.
Hieronder staan nog een aantal factoren die gelinkt worden aan het ontstaan van rugpijn.

Eerdere episoden van lage rugpijn Zeer monotone arbeid
Overgewicht en obesitas Verminderde kracht benen/heup
Roken
Comorbiditeiten
Depressie
Hoge fysieke belasting tijdens werk
Hoge mentale belasting tijdens werk

Wat kan ik doen om lage rugpijn te voorkomen?

Nu is natuurlijk de belangrijkste vraag, hoe voorkomen we rugpijn? Dit is in de huidige richtlijnen van fysiotherapeuten en huisarts niet meegenomen. Deze richtlijn zijn gemaakt om klachten (als je ze al hebt) niet erger te laten worden.

Wat is er dan wel bekend?

Er zijn meerdere manieren bekend waarmee we een hoop rugpijn kunnen voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voorkomen van een eentonige werkhouding en herhaalde werktaken. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een baan achter de PC. Deze mensen zitten voor langere periode per dag in de dezelfde houding. Er is vanuit de wetenschap bekend dat dit in verband staat met een hogere kans op het krijgen van rugpijn. Ook mensen die vaak dezelfde soort bewegingen maken, denk bijvoorbeeld aan mensen aan de lopende band, lopen dit risico. Dit zou bij bijvoorbeeld al kunnen worden verbeterd door het aanschaffen van een zit-sta bureau. Hierdoor zijn er meerdere verschillende houdingen mogelijk.

Ook is er bekend dat er een sterke relatie is tussen de kracht van de benen/heup met lage rugpijn. Wetenschap toont aan dat verminderde kracht in de benen en heupen een hogere kans geeft op lage rugpijn. Wat kan je hieraan doen? Zorgen dat de been en heupspieren over voldoende kracht en samenwerking (stabiliteit) beschikken.
Wil je meer lezen over hoe spieren sterker te krijgen? Lees dan HIER de blog over krachttraining eens.

Ook zijn er meerdere relaties bekend tussen de gezonde leefstijl en lichaamssamenstelling en rugpijn. Dit betekend dat een gezonde leefstijl en een gezond BMI minder kans geven op rugpijn. Dit zal natuurlijk niet alleen goed zijn voor de rug alleen, maar het is wel wetenschappelijk onderbouwd voor de rug.
Vind u het lastig om te bepalen of er bij u sprake is van overgewicht? Lees dan HIER de blog over BMI.

 

 

SHIT!! Toch rugpijn?

Toch kan het voorkomen dat u lage rugpijn ervaart, misschien al wel voor langere periode.
Dan is het raadzaam om ten eerste contact op te nemen met een specialist. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fysiotherapeut (manueel therapeut) of arts. Deze kunnen u helpen met het stellen van een passende diagnose en daarop met u een programma samenstellen om de klachten onder controle te krijgen. Vaak kunnen de klachten redelijk snel verholpen worden.

Ook is het belangrijk te weten, dat wanneer u al langere periode rugpijn ervaart, er ook voor u een manier is om van deze klachten af te komen. Echter vraagt dit soms een andere aanpak omdat de klachten al lang bestaan. Hierdoor zullen soms andere behandelingen plaatsvinden om bijvoorbeeld met de pijn om te leren gaan of begrijpen. Dit kan heel veel helpen. Echt waar!

Belangrijk om te weten.
Er bestaat een fenomeen dat sensitisatie wordt genoemd. Dit betekent kortweg dat de rug gevoeliger kan worden zonder dat de oorzaak van de pijnklachten erger wordt. Dit komt mogelijk omdat de pijn een grotere rol in uw leven gaat spelen, er mogelijke negatieve emoties ontstaan of angst omtrent de klacht. Dit is vaak een belangrijke factor bij langdurige rugpijn (A-specifiek en specifiek). Dit betekent niet dat de klachten tussen de oren zitten, maar dat de klachten meer op de voorgrond voor u komen te staan en ze daarom sterker ervaart worden. Dit is volkomen normaal en gebeurd bij heel veel mensen. Het is niks om u voor te schamen, u kunt hiermee echt goed geholpen worden!

Alle bovenstaande informatie komt uit wetenschappelijke literatuur.

Bronnenlijst

  • KNGF richtlijn lage rugpijn (richtlijn voor fysiotherapeuten)
  • NHG A-specifieke lage rugpijn (richtlijn voor huisartsen)
  • NHG specifieke lage rugpijn (richtlijn voor huisartsen)
  • Eisele-Metzger et al. (2023). Intervantion for preventing back pain among office workers- a systematic review and network meta analysis.
  • Fernandez-Rodrigeuz et al. (2023). Best exercise options for reducing pain and disability in adults with chronic low bak pain: pilates, strength, core-based, and mind-body. A network meta-analysis.
  • DeSousa et al. (2019). Lower limb mscle strength in patients with low back pain. A systematic review and meta analysis.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait