Onze werkomgeving speelt een cruciale rol in ons algeheel welzijn. Een belangrijk aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is onze werkhouding en afwisseling. Hoe we zitten, staan, en bewegen tijdens onze werkdag heeft een grote invloed op onze fysieke gezondheid en mentale focus. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van een gezonde werkhouding en voldoende afwisseling tijdens jouw werkdag.
Waarom zo belangrijk?
Werkhouding betekent eigenlijk: hoe is de uitlijning van je lichaam tijdens het uitvoeren van verschillende werkzaamheden. Met deze uitlijning kunnen we er voor zorgen dat de gewrichten minder heftig belast worden, spieren en zenuwen minder beknelt liggen en dat onze orgaanfuncties op een goed niveau blijven functioneren.
Het betekent uiteindelijk dat we met onze werkhouding een hoop klachten kunnen voorkomen. Dit is uiteindelijk wat iedereen wil. Pijnvrij bewegen, werken en plezier maken.
Wat is dan de goede houding?
Vanuit vroeger waren er verschillende manieren om een zithouding goed te meten en in te stellen. Hierbij werd er gekeken naar de hoogte van het beeldscherm, de hoek van de knieen en of de ellebogen goed konden steunen op de leuning of het bureau.
Vroeger werd er nog helemaal niet nagedacht om het zitten af te wisselen met staan en bewegen. Dit omdat gedacht werd dat dit de productiviteit aan zou tasten en het kostte toendertijd te veel om de bureau’s te vervangen.
Vandaag de dag is wetenschap het er heel duidelijk over eens: de ideale werkhouding is niet iets wat je na zou moeten streven. Wat je wel wilt is zo veel mogelijk afwisseling. Dit betekent dat de afwisseling bij voorkeur elke 20-30 minuten plaatsvindt. Dit kan zijn dat je wisselt tussen zitten, staan, barkruk en eventueel lopend of fietsend werken.
Het is wetenschappelijk bewezen dat dit zorgt voor minder pijnklachten bij mensen met een kantoorfunctie. Dit kan je bereiken door gebruik te maken van verstelbare bureau’s en bureaustoelen.
Ook kan het afwisselend gebruik maken van laptopverhogers of ergnomische toetsenborden zorgen voor minder houdingsgerelateerde pijnklachten
Bekijk hier alle ergonomische mogelijkheden voor jouw (thuis)werkplek!
Waarom is lang stilzitten slecht?
Het is de laatste jaren een groot onderwerp op de werkvloer. Het lang zitten achter elkaar. Maar waarom is dat nou zo slecht? Uit wetenschappelijke studies is gekomen dat het lang zitten een verhoogd risico geeft op cardiovasculaire aandoeningen, obesitas en zelf een grotere kans geeft op vroeger te overlijden.
Naast deze aandoeningen is het ook een grote risicofactor op het ontwikkelen van rugpijn, dit omdat er bewegen nodig is om de tussenwervelschijven (die tussen de wervels zitten) te laten uitzetten en samentrekken met vocht. Dit gebeurt niet in stilstand.
Daarnaast word helder nadenken steeds moeilijker, dit omdat de toevoer van bloed richting de hersenen trager is. Ook kunnen er pijnlijke en gezwollen benen en enkels ontstaan. En het ontwikkelen van spataderen gaat ook nog sneller.
Er zijn nog meer negatieve effecten van langdurig zitten, maar de boodschap is nu wel duidelijk.
Wat is dan wel de goede houding?
De beste houding die je kan aannemen is de volgende. Dit betekent dat afwisselen van verschillende houdingen altijd beter werkt dan de beste ergonomische houding met stoelen van duizenden euro’s.
Tegenwoordig zijn de verstelbare bureaus niet meer zo duur als vroeger. Zijn er goedkope Swiss ballen te koop, is een vaste werkplaats steeds minder voorkomend. Ook is er nog veel software beschikbaar die je verplicht om op tijd pauze te laten nemen. Dit is software die je scherm na een vooraf bepaalde tijdsblok op zwart zet. Zodat je echt de kans hebt om te bewegen.
Veel bellen tijdens het werk?
Veel mensen moeten tijdens het werk regelmatig bellen, dit is natuurlijk veel handiger dan al die e-mails blijven sturen. Overigens werkt het veel efficienter. Maar elke keer die telefoon in de hand houden? De telefoon op speaker zetten naast de kinderen? Of nog erger, de telefoon klemmen tussen oor en schouder? Dit werkt niet voor de lange termijn! Middels een goed werkende headset is het mogelijk om deze problemen de baas te zijn op het werk.
Bron:
Hoe et al. (2018). Ergonomic interventions for preventing work-related musculoskeletal disorders of the upper limb and neck among office workers. DOI:10.1002/14651858.CD008570.pub3
Shrestha et al. (2018). Workplace interventions for reducing sitting at work.
DOI:10.1002.14651858.CD010912.pub4