BMI

Wat is BMI?

We hebben het allemaal wel eens gehoord. Het BMI, oftewel Body Mass Index. Dit is een international gebruikte maat die laat zien of verhouding tussen lengte en gewicht gezond is. Het is echter een hele algemene maat, dit betekent dat wanneer je heel gespierd, zwanger bent, borstvoeding geeft of van Aziatische afkomst bent (andere lichaamsverhoudingen) het BMI minder nauwkeurig zal zijn.

Overgewicht wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, denk bijvoorbeeld aan het verhoogde risico op hart – en vaatziekten, nier problematiek, diabetes en hoge bloeddruk en verhoogde cholesterolwaarden.

Over het algemeen geldt dat voor mensen van 19-69 jaar de volgende normen:

BMI Grenzen                                      Wat betekent dit?
<18.5                                                  Ondergewicht
18.5 – 25                                            Gezond gewicht
25 – 30                                               Overgewicht

30 +                                                    Obesitas

Voor mensen die ouder zijn dan 70 jaar gelden de volgende normen:

BMI grenzen                                       Wat betekent dit?

<22                                                     ondergewicht

22 – 28                                               Gezond gewicht

28 – 30                                               overgewicht

30+                                                     Obesitas

Belangrijk om te weten:

Het is wetenschappelijk onderbouwd dat hoe langer je op jongere leeftijd te maken hebt met overgewicht, hoe groter het risico wordt op een overgewicht gerelateerde aandoening. Denk hierbij aan hart- en/of vaatziekten, nierproblematiek of diabetes. Het is dus belangrijk om, wanneer je te maken krijgt met overgewicht, dit gezondheidsprobleem te verhelpen zodat er minder kans op ziekte is op latere leeftijd.

Hoe Gezond is Nederland?

Wanneer we gaan kijken naar de Nederlandse bevolking en de cijfers van het CBS omtrent overgewicht zien we zorgwekkende resultaten naar boven komen.  Zo zien we dat van de volwassen vrouwen 48% overgewicht heeft (dan wel matig of ernstig). We zien dat bij de mannen dit percentage iets hoger ligt, namelijk 53%.

Vrouwen:                                                       Mannen:
17% ernstig overgewicht                               12% ernstig overgewicht
31% matig overgewicht                                 41% matig overgewicht
52% geen overgewicht                                  47% geen overgewicht

Het lijkt er dus op dat een groot deel van de Nederlandse bevolking problemen heeft met het gewicht binnen de gezonde normen te houden. Dit is een trend die de afgelopen jaren exponentieel groeit, dit betekend dat steeds meer mensen steeds sneller overgewicht ontwikkelen.
Dit lijkt door meerdere factoren te komen: Minder lichaamsbeweging, minder kwalitatief voedsel (hoog in vet en suiker) en andere leefstijlfactoren.

Heb ik een gezond BMI?
Zo veel mensen hebben tegenwoordig overgewicht, maar hoe zit het met jezelf? Hieronder zal ik een rekenvoorbeeld geven van hoe je je eigen BMI kan berekenen.

Je kan dit uitrekenen door je kilo’s lichaamsgewicht te delen door je lichaamslengte in meters in het kwadraat.

Wanneer je 70 kilo weegt en 1,80 meter lang bent, dan krijg je de volgende berekening:

70 kilo / (1,80 X 1,80) = 21.6

Ook zijn er specifiekere manieren om je BMI te berekenen, bij de bovenstaande berekening wordt er geen rekening gehouden met spiermassa, vochtbalans en botmassa. Dit kan de resultaten sterk beïnvloeden. Een nauwkeurige manier om je BMI te meten is met een elektrische weegschaal, deze kunnen middels elektronica meten hoe alle specifieke waarden zijn. Deze weegschalen zijn niet duur en bieden je heel veel meer informatie.

Bekijk hier de personenweegschalen

SHIT!! Een te hoog BMI?

Toch kan het voorkomen dat je na de berekening tot de conclusie komt dat je eigen BMI te hoog is, geen paniek, hier kan je iets aan doen. Belangrijk is eerst om te bepalen wat voor jou een gezond BMI is. Dan heb je een doel om naar te werken. Dit is belangrijk, anders blijft het een proces zonder doel. Het is wetenschappelijk bewezen dat het werken zonder doel minder effectief werkt.

Vervolgens is het belangrijk om te kijken hoe het zo heeft kunnen komen dat het BMI te hoog is. Beweeg je te weinig? Te veel lekkere tussendoortjes? Te grote porties? Spelen stress of bepaalde medicatie een significante rol?

Vaak zijn een paar kleine aanpassingen al genoeg om naar een gezond BMI toe te werken. Hoelang deze weg duurt is geheel afhankelijk van BMI en het doel. Uiteindelijk is een belangrijke factor de toewijding richting dat doel. Het lichaam liegt niet.

GRR!!!! Het Lukt niet?
Geen paniek, er zijn verschillende mensen die je kunnen helpen om je doel te bereiken. Denk hierbij aan dietisten, voedingsdeskundige, fysieke trainers, fysiotherapeuten en andere gezondheidsbevorderaars. Deze mensen willen je heel graag helpen en snappen ook dat het soms moeilijk is en oordelen niet.

Bronnen:

Centraal bureau van de statistieken
https://longreads.cbs.nl/nederland-in-cijfers-2022/hoeveel-volwassenen-hebben-overgewicht/

Nederlandse Hartstichting

https://www.hartstichting.nl/gezond-leven/bmi

Voedingscentrum
https://www.voedingscentrum.nl/nl/bmi-meter

Hall et al. (2021) Obesity, kidney dysfunction, and inflammation interactions in hypertension.

——————————————————————————————————–

Norris et al. (2020). Duration of obesity exposure between ages 10-40 years and its relationship with cardiometabolic disease risk factors: a Cohort study.

——————————————————————————————————–

Van den Berge et al. (2019). Work-related physical and psychosocial risk factors cluster with obesity, smoking and physical inactivity.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait