Jumpers Knee

Lees hier alles over de jumpers knee

Heb ik een Jumpers knee?

Een Jumpers knee, oftewel een springers knie, veel mensen kennen de term. Maar wat is het nou eigenlijk? Een Jumpers knee is een irritatie aan de voorkant van de knie. Vaak wordt dit veroorzaak door een opbouwende fysieke belasting (vaak hardlopen). Wanneer er veel opgebouwd wordt in te weinig tijd, of te weinig hersteltijd wordt ingebouwd.

Een springersknie betreft pijnklachten aan de voorkant van de knie net onder de knieschijf. Vaak geeft het klachten wanneer je gaat beginnen met bewegen, maar wanneer je goed warm bent worden de klachten vaak minder. Waar de klachten kunnen terugkomen wanneer je afgekoeld bent.

Wat is een Jumpers knee?

Een Jumpers knee is een irritatie van de pees van de M. Quadriceps bij de aanhechtingsplek. Ook wel insertie genoemd. Deze pees is door een vorm van overbelasting geïrriteerd geraakt en kan hierdoor pijnklachten gaan geven. Afhankelijk van de overbelasting en hoelang de klachten aanwezig zijn zal de prognose bepaald worden. Zo kan een acute klacht met ongeveer 6 weken volledig hersteld zijn. Waar een langdurige Jumpers knee enkele maanden kan blijven.

Het is daarom belangrijk om bij pijnklachten niet te lang te wachten met het raadplegen van een goede fysiotherapeut. Te bepalen in welk stadium de Jumpers knee aanwezig is en een passend behandelplan op te stellen.

Kan ik nog sporten?

Afhankelijk van de heftigheid van de klacht, de tijdsperiode en het gewenste sportniveau zal door de specialist een passend behandelplan gemaakt worden. Ook wordt hierin besproken welke activiteiten u gerust kunt doen en welke mogelijk aanpassing vragen. De klachten dienen altijd individueel behandeld te worden, elke Jumpers knee is anders en elke sport is anders. Vraag advies aan uw specialist.

Welke behandelingen zijn er?

Er zijn verschillende onderzoeken voor de behandeling van een Jumpers knee.
De meest wetenschappelijke onderbouwde manier van behandeling is oefentherapie, dit betekent dat er door middel van oefeningen gezorgd wordt voor een goed herstel. Echter is het hier wel belangrijk goed in beeld te hebben welke fase van een jumpers knee aanwezig is. Wanneer er bijvoorbeeld een ontsteking gaande is, wordt het afgeraden om oefeningen te doen en zal voornamelijk rust nodig zijn. Wanneer er geen ontsteking is kan er aan de hand van de klachten beoordeeld worden welke manier van oefeningen geschikt zal zijn. Dit kan uw fysiotherapeut het beste samen met u bepalen. 

Naast oefeningen zijn er tegenwoordig nog andere manieren van behandeling die kunnen bijdragen aan het herstel, denk hier bijvoorbeeld aan shockwave en PNE/EPTE, waar door middel van geluidsgolven en stroom wordt getracht peesherstel te bevorderen. Echter zullen deze behandelingen losstaand niet voldoende zijn en zal er altijd enige vorm van oefentherapie aanvullend gedaan moeten worden. 

Wat kan ik er zelf aan doen?

Zelf zijn er meerdere dingen die u zelf kunt doen om de klachten van een jumpers knee te verminderen of op te lossen. U kunt namelijk zelf oefeningen uitvoeren die er voor zorgen dat de klachten minder heftig worden. U kunt bijvoorbeeld rek oefeningen uitvoeren voor de grote beenspieren, ook kunt u gecontroleerde kracht oefeningen voor de beenspieren uitvoeren, dit om de spieren sterker te maken zodat er minder snel overbelasting optreedt. 

Ook kunt u door middel van een massage apparaat zorgen voor lossere spieren, vaak wordt gezien dat spierknopen in de grote beenspieren zorgen voor dezelfde klachten als een jumpers knee. Deze spierknopen kunnen worden verminderd door middel van een massage apparaat, door dit op de spierknoop te zetten zal deze minder worden. Deze behandeling kan licht pijnlijk zijn. 

Vind hier uw nieuwe massage apparaat

 

Hoe voorkom ik een Jumpers knee?

Een Jumpers knee ontstaat voornamelijk vanuit overbelasting, daarom is het belangrijk om de belasting verstandig op te bouwen. Er kan dan gedacht worden aan de hoeveelheid belasting, maar ook aan de indeling van de belasting gedurende de week, hersteltrainingen en volledige rust.

Ook zijn er wetenschappelijke onderzoeken die de invloed van spier disbalans in relatie brengen met Jumpers knee. Zo is er bekend dat wanneer er een verschil is tussen de kracht in het linker en rechterbeen, de kans op een Jumpers knee groter wordt. Hier kunnen we zelf invloed op uit oefenen in ons trainingsprogramma. Dit om grote verschillen in kracht op te lossen.

Ook is er wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat hoe sterker de spieren van de bil (gluteaal spieren) zijn, hoe minder vaak Jumpers knee voorkomt. Dit komt omdat de spieren van de bil het bovenbeen sturen tijdens het bewegen, wanneer deze spieren dit beter kunnen, zal de pees ontzien worden. Dit resulteert in minder kans op overbelasting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait