Pijn bij Achillespees

Wat is de achillespees en waar zit die?

De achillespees is de sterkste pees van het lichaam en bevind zich aan de achterkant van de enkel. Het is de aanhechting van de twee grote kuitspieren die samenkomen en aanhechten aan het grote hakbot (calcaneus). Zoals gezegd is het de aanhechting van 2 spieren, de M. Gastrocnemicus en de M. Soleus. Deze 2 spieren worden samen de Triceps Surae genoemd. Deze zorgen er onder andere voor dat we goed kunnen lopen, rennen, springen en op onze tenen kunnen staan.

De Gastrocnemicus licht wat hoger en meer aan de oppervlakte, ook is deze spier op te delen in 2 delen. Namelijk het binnenste en buitenste gedeelte. De spier begint aan de onderzijde van het bovenbeen en komt uiteindelijk samen met de Soleus waarmee de achillespees wordt gevormd.

De soleus ligt lager in het onderbeen en iets meer in de diepte. Deze spier wordt doorgaans niet meer opgedeeld in meerdere delen. De spier begint aan de achterzijde van het onderbeen en komt uiteindelijk samen met de pees van de Gastrocnemicus waarna ze samen verder gaan als achillespees.

Qua functie hebben de spieren veel overeenkomst maar ook 1 duidelijk verschil. Zo maken beide spieren in de enkel een naar beneden gaande beweging. Het grote verschil tussen de 2 spieren is dat de Gastrocnemicus wel een ondersteunende functie voor kniebuiging heeft. Waar de Soleus dit niet heeft en totaal niet meehelpt voor de knie.

Verschillende soorten klachten

Er zijn verschillende soorten klachten die je kan hebben aan de kuit en achillespees. Zo kan het zijn dat je klachten krijgt aan de aanhechting aan het bot, ergens gedurende de achillespees of in de kuitspieren zelf.
De meest voorkomende klachten aan de achillespees hebben te maken met overbelasting, dit kan een toename in belasting zijn of een te hoge druk van buitenaf (denk aan een tackel op de achillespees met voetbal). Ook kan het gebeuren dat de achillespees volledig afscheurt. In dit geval zal er altijd een arts geraadpleegd moeten worden.

Hoe voorkom ik de klachten?

Het belangrijkste in het voorkomen van achillespees klachten zijn de volgende:

Voorkom te snelle opbouw in belasting

Wanneer je meer wandel op hardloopbelasting geeft aan de spieren zal je spierpijn kunnen ervaren. Dit is het herstelproces van spieren om uiteindelijk sterker te worden. Bij pezen voel je dit over het algemeen niet. Totdat het moment komt dat er te veel te vaak belasting is geweest en de spierpees zich niet snel genoeg kan aanpassen.

Bij hardlopen is de 10% regel een doorgaans betrouwbare regel. Dit betekent dat je per week niet meer dan 10% extra belasting geeft.

Voorbeeld:
Wanneer je in een week 5km hardloopt, is het verstandig om de volgende week maximaal 0.5km (10%) extra te lopen. Dit betekent dat je 5,5km kunt rennen binnen de komende week.

Bij wandelen is deze regel minder bekend en iets minder van toepassing, dit omdat er tijdens het wandelen geen explosieve kracht van de kuit en achillespees wordt gevraagd.  Bij wandelen zal het dus zaak zijn om ditzelfde principe in acht te nemen, echter misschien meer dan 10%.

Zorg voor voldoende kracht in je spieren

Wanneer we te weinig kracht in de spieren hebben, zullen spieren overbelast raken. Deze spieren zullen bij overbelasting harder aan de pezen gaan trekken wat de kans op peesblessures groter maakt. Ook is het belangrijk om naast de kracht van de kuitspieren de andere spieren in je onderbeen, bovenbeen en heupen te versterken

Zorg voor voldoende soepelheid in de enkel

Wanneer de enkel stijver is, zal het betekenen dat er een ander beweegpatroon ontstaat. Dit is in veel gevallen niet in het voordeel van de achillespees. Het is daarom belangrijk om de soepelheid van de enkel goed te houden. Het is wetenschappelijk aangetoond dat een verminderde enkel mobiliteit (soepelheid) de kans op achillespeesklachten verminderd.
Hier is daarom goed om af en toe oefeningen uit te voeren om de soepelheid van de enkel te behouden of verbeteren.

Neem voldoende rust tussen je trainingen

Naast al het trainen om de spieren sterk te maken, is het belangrijk om ook de spieren genoeg tijd te geven om te herstellen. Dit kan door rustdagen tussen trainingen te houden, aanvullend genoeg eiwitten te eten en eventuele lichte hersteltrainingen. Zo wordt de kans op overbelasting kleiner en kan je meer genieten van het bewegen!

 

Shit! Toch klachten, wat nu?

Belangrijk is om te achterhalen wat voor soort achillespees probleem er bij jou aanwezig is. Soms lijken de klachten heel erg op elkaar, maar kunnen deze klachten toch verschillende oorzaken en behandeling nodig hebben.

Het is daarom raadzaam om naar een fysiotherapeut te gaan, deze kan je van de juiste adviezen voorzien en eventueel helpen met het verhelpen van de klacht. Daarnaast kunnen speciaal gemaakte zooltjes of hakverhogers helpen de achillespees te ontzien, mogelijk voor kortere of langere periode. Ook is het raadzaam om de spieren van de kuit soepel en los te krijgen. Denk hierbij aan massage van de kuitspier.

Bekijk hier alle massage apparaten voor jouw kuit!

Daarnaast zullen er aanvullende oefeningen uitgelegd moeten worden om te zorgen dat de achillespees goed herstel en weer tot volle sterkte komt. Dit laatste wordt vaak te vluchtig vergeten. DUS DENK HIER AAN PREVENTIE.

We hopen dat u iets heeft gehad aan deze informatie.

Met vriendelijke groet,

Preventiehuis

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait