Heb ik een slijmbeurs ontsteking?
Pijn in de schouder kan verschillende oorzaken hebben. Een veel gehoorde oorzaak is een slijmbeursontsteking. Ook wel bursitis genoemd. Dit is een ontsteking in de schouder van de slijmbeurs. Dit gaat gepaard met zwelling, kloppende of stekende pijn en vaak bewegingsbeperkingen. Vaak ontstaan de klachten snel, het heeft vaak geen langzaam opbouwend beloop. Dit komt omdat de slijmbeurs gaat ontsteken, dit proces duurt vaak niet zo lang en zal vrij snel pijnklachten geven. Dit kan al binnen enkele uren.
Vaak gehoorde klachten bij een slijmbeurs zijn:
– kloppende of stekende pijn op de schouder
– onvermogen volledig te bewegen
– Pijn in rust
– zwelling en/of roodheid schouder
Wil jij weten of je een slijmbeursontsteking hebt? Hierin is het verstandig advies te vragen aan een specialist, denk hierbij aan een fysiotherapeut gespecialiseerd in de schouder. Ook kan een huisarts je helpen met het achterhalen van jouw schouderpijn.
Een slijmbeursontsteking is op basis van pijnklachten vaak lastig precies te diagnosticeren. Hetgene wat de diagnose sterk maakt is een echografisch beeld maken van de ruimte waar de slijmbeurs zich bevind. Op Echo beelden is een slijmbeurs goed te diagnosticeren (zie afbeelding).
Wat is een Slijmbeurs?
Een slijmbeurs (bursa) is een zakje met vocht. Dit zakje met vocht is altijd aanwezig, ook wanneer er geen klachten aan de schouder zijn. De bursa zorgt ervoor dat er geen schuring plaatsvind en alle structuren van de schouder soepel langs elkaar kunnen bewegen. Echter zal de slijmbeurs, bij ontsteking, meer gevuld en daarom dikker zijn. Door het dikker worden van de slijmbeurs zal de ruimte van in schouder kleiner worden. Dit zal uiteindelijk voor de pijnklachten zorgen omdat er beklemming plaatsvindt.
Waarom gaat de slijmbeurs ontsteken?
Wanneer een slijmbeurs gaat ontsteken is dat meestal als gevolg van overbelasting. Dit kan fysieke overbelasting van de schouder zijn, waardoor er meer beweging plaatsvind en de slijmbeurs vaker belast wordt. Ook kan het kom door druk van buitenaf, denk hierbij aan een val op de schouder of een harde klap tegen de schouder aan. Maar ook zo simpel als met de arm langdurig in een overstrekte positie liggen kan al zorgen voor een slijmbeursontsteking.
Een ontsteking duurt over het algemeen 10-14 dagen. Dit is wanneer de slijmbeurs voldoende rust krijgt. Wanneer er niet genoeg rust plaatsvind zal de slijmbeurs niet goed herstellen.
Bij aanhoudende klachten zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Lees verder voor de behandelmogelijkheden.
Hoe kom ik er van af?
Er zijn meerdere manieren om van een slijmbeursontsteking af te komen. Uiteindelijk is het belangrijk dat de slijmbeurs niet meer ontsteekt, smaller wordt en geen pijnklachten meer veroorzaakt.
De meest natuurlijke manier is het natuurlijk lichamelijk herstel zijn/haar werk te laten doen. Dit zal gedaan worden door middel van de schouder rust te geven. Wanneer er geen andere vertragende factoren aanwezig zijn (bijvoorbeeld diabetes) zal het natuurlijk herstel ongeveer 10-14 dagen duren. Hierin zal er pijnvermindering ontstaan en zal er meer beweging met de schouder mogelijk zijn. vervolgens kan er rustig weer worden opgebouwd.
De medische manier om de klachten de verhelpen is door middel van een huisartsbezoek. De huisarts zal vaak een ontstekingsremmend medicijn toedienen. Dit kan in de vorm van pillen of een injectie. Dit is van verschillende factoren afhankelijk. Uw huisarts zal de verschillende behandelmogelijkheden met u bespreken en samen een plan bedenken.
Wanneer er sprake is van een ontsteking kan fysiotherapie niet veel behandelmogelijkheden bieden. Echter, wanneer de ontsteking voorbij is maar de klachten nog niet volledig zijn hersteld kan een fysiotherapeut hulp bieden.
Hoe voorkom ik een slijmbeursontsteking?
Een slijmbeursontsteking heeft zoals eerder beschreven meerdere ontstaansmogelijkheden. Wanneer een slijmbeurs in de verdrukking komt te liggen door een langdurige houding is daar weinig aan te doen (wanneer dit bijvoorbeeld in de slaap gebeurd).
De overbelasting als gevolg van meer schouderbelasting is te voorkomen door de belasting die aan de schouder gegeven wordt stapsgewijs op te bouwen. Zo kunnen de verschillende spieren, pezen, slijmbeurzen en nog veel andere structuren zich sterker aanpassen aan de belasting. Dit zorgt dat de structuren sterker worden en de kans op een ontsteking verminderd.
Ook is het belangrijk om goed in beeld te hebben of het schouder gewricht en omligende regio goed functioneren, het is wetenschappelijk bewezen dat wanneer er problemen zijn in schouder, bovenrug, nek, borstregio en elleboog er een grotere kans is op het ontwikkelen van een slijmbeursontsteking.
Hier kan een fysiotherapeut u bij helpen, deze kan beoordelen of de functie van verschillende regio’s goed genoeg is.