Drink jij genoeg water?

Hoeveel water of vocht moet ik per dag drinken?

Het is belangrijk te weten dat elk lichaam anders is, dit heeft te maken met activiteitenniveau op de dag, lichaamsgrootte en lengte en gezondheidsstatus.
Het advies vanuit het voedingscentrum nederland is dat volwassenen en kinderen vanaf 14 jaar tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. Waar kinderen tussen 1 en 13 jaar tussen 1 en 1,5 liter drinken nodig hebben.
Het is belangrijk hierbij te vermelden dat, wanneer je veel sport en beweegt, dit heel anders kan liggen. Ook wanneer je in een warmere omgeving bent (op vakantie bijvoorbeeld), zweet je meer, dit betekent dat je meer water zult moeten drinken.

Waarom moet ik zo veel water drinken?

Er zijn verschillende reden waarom het belangrijk is om voldoende vocht binnen te krijgen. Het lichaam gebruikt bijvoorbeeld vocht bij het optimaal regelen van de lichaamstemperatuur. Tijdens bijvoorbeeld het sporten zal je lichaamstemperatuur stijgen, om dit gecontroleerd te houden wordt onder andere water verbruikt. Denk maar eens na, tijdens het sporten krijgen we dorst (water).

Ook is vocht belangrijk voor de darmen, het is belangrijk voor de opname van voedingsstoffen. Wanneer er niet voldoende vocht in het spijsverteringsstelsel zit, zal de opname lastiger worden.
Bovendien is het naast opname ook heel belangrijk voor de afvoer van afvalstoffen. Dit wordt door onder andere de nieren gedaan waar afvalstoffen worden gefilterd en via urine het lichaam verlaat. Ook is er voor de ontlasting vocht nodig om de ontlasting niet te droog te laten worden. Hierdoor wordt het lastiger om de ontlasting af te voeren naar buiten het lichaam.

Welke dranken zijn goed?

Hier is heel veel discussie over gaande, vanuit het voedingscentrum worden dranken als melk en yoghurt aanbevolen omdat ze in de schijf van 5 zijn opgenomen. Ook spreken ze hier van de voordelen omtrent het bevatten van calcium en andere voedingsstoffen.
Tegenwoordig zijn er andere gezondheidsprofessionals die beweren dat het toevoegen van zuivel niet bijdraagt aan de gezondheid. Dit omdat het een samengesteld product is en niet puur natuur.

Denk hierbij ook nog aan koffie, waar iedereen het er over eens is dat koffie op zichzelf geen slecht product is. Is er wel discussie of koffie kan worden meegerekend in de 1,5 -2 Liter water per dag. In de hedendaagse denkwijze mag je kopje koffie worden meegenomen in de telling. Echter zijn er steeds meer nieuwe inzichten dat koffie, en zeker bij grotere hoeveelheden, het lichaam zou uitdrogen, hierdoor een negatief effect heeft op de telling qua vochtinname.

Hoe kan ik genoeg afwisselen?

Het is soms lastig om voldoende afwisseling te vinden om aan voldoende vochtinname te komen. Er zijn meerdere mogelijkheden om genoeg water binnen te krijgen, zonder elke keer hetzelfde te drinken. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten suikervrije aanmaak op natuurlijke basis en verschillende smaken van thee.

Ook kan je afwisselen tussen plat water en bruiswater. Er zijn mogelijkheden om het platte water uit de kraan om te vormen tot bruiswater. Hier kan een Sodastream handig in zijn. Dit product maakt plat water bruisend.

Kijk hier voor jouw Sodastream!

Nog een leuk feitje: Met de sodastream werk je ook aan het milieu, niet meer telkens plastic flessen bruiswater mee naar huis sjouwen

Kan ik te veel water drinken?

Wanneer er te weinig vocht het lichaam verlaat of er te veel vocht in het lichaam komt zal de water-natrium balans verstoord raken. Dit wordt hyponatriemie, ook wel watervergiftiging genoemd. Vervolgens wordt overtollig water naar onze cellen verplaatst. Hierdoor zwellen de cellen op. Dit kan voornamelijk gevaarlijk zijn in de hersenen.

Hoe herken ik watervergiftiging?

Als de nieren niet meer kunnen zorgen voor een goede balans tussen ater en natrium in het bloed zullen er verschillende waarschuwingsklachten ontstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kloppende hoofdpijn, het gevoel slaperig te zijn, en eventueel verwarring. Zelfs wanneer watervergiftiging op langere termijn aanwezig is kunnen cognitieve functies verslechteren. Dit door de zwelling van de cellen in bijvoorbeeld de hersenen.

Bronnen:

Voedingscentrum nederland .nl

Oersterk.nl

Rondon-Berrios, Helbert, Emmanuel I. Agaba, and Antonios H. Tzamaloukas. (2014). […]: pathophysiology, classification, manifestations and management. International urology and nephrology 46(11), 2153-2165.

——————————————————————————————————

Sahay, Manisha, and Rakesh Sahay. (2014). […]: a practical approach. Indian Journal of Endocrinology and Metabolism, 18(6), 760.

——————————————————————————————————

Hoorn, Ewout J., and Robert Zietse. (2008). […] revisited: translating physiology to practice. Nephron Physiology 108(3), 46-59.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait